Lazăr Andrei este designer specializat pe interacțiune, student doctorand la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Printre principalele preocupări se numără interacțiunea cu lumina, multisenzorialitatea, experiența cu utilizatorul, designul emoțional. Talentatul designer a realizat o instalație interactivă de lumină, denumită Nebula Crea. Această instalație a fost generată pe baza dezvoltării unui corp de iluminat multisenzorial, realizat în cadrul cercetării doctorale. Propune ca mod de interacțiune o interfață gestuală, bazată pe gesturi de tip „drag and drop”. Prin aceste gesturi de glisare pe suprafata celor 16 panouri luminoase care o alcătuiesc, se poate personaliza culoarea de iluminare în orice variantă a spectrului RGB. Se pot realiza anumite nuanțe prin combinarea celor 3 culori primare de lumină: roșu, verde și albastru, fiecare dintre acestea corespunzând unui colț al instalației.

Prin acest mod de interfață, prin posibilitatea generării unei culori specifice prin imbinarea culorilor primare de lumină, se realizează o înțelegere și o învățare ușoară a modului în care culorile sunt generate.


Credit foto: Lazăr Andrei – instalaţie interactivă de lumină, Nebula Crea  – Festivalul de Artă New Media Clujotronic 2021 (1-3 oct 2021, Cluj-Napoca).