Cătălin Gheorghe este profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de cercetare curatorială și artistică, studii și practici curatoriale și studii vizuale aplicative. În lumea profesională activează ca teoretician, curator și editor. Din 2023 s-a afiliat Școlii Doctorale de Arte Vizuale a UNAGE Iași, unde predă, în colaborare cu prof. univ. Cristian Nae, un curs de „Cultura cercetării în artele vizuale”. În calitate de coordonator de doctorat, poate superviza cercetări doctorale în domeniul Arte Vizuale în ariile cercetării teoretice contemporane (teoria artei, critică de artă, estetică, studii vizuale, studii curatoriale), cercetării artistice (cercetare bazată pe practici artistice) și cercetării curatoriale (practici curatoriale).
Este editorul seriei de publicații „Vector – cercetare critică în context” (din 2010) [www.vector.org.ro]. Printre ultimele cărți editate se pot menționa: „Învățând prin curatoriere. Traiectorii actuale în cercetarea curatorială critică” [un parteneriat între Vector, ICMA/UNAGE Iași și European Artistic Research Network] (2022), „Acte expoziționale de imaginație politică” (co-editor Mick Wilson) [un parteneriat între Vector și Platform for Artistic Research in Sweden (Goteburg)] (2021), „După turnura educațională” (2017). Este, de asemenea, curator al platformei „Vector – studio pentru practici și dezbateri artistice” (din 2007), o platformă pentru cercetare critică și producție artistică bazată pe înțelegerea artei ca jurnalism experimental.
Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă și membru al WG5 Curatorial Studies din cadrul EARN (Expanded Artistic Research Network) [www.artresearch.network].
Între 2019-2023 a fost membru al Comitetului de Management al Proiectului COST Action 18136 – European Forum for Advanced Practices (EFAP), finanțat de Horizon 2020 și derulat de NTNU – Norwegian University of Science and Technology (Norvegia). Între 2024-2029 va activa în calitate de membru al Comitetului de Management în cadrul Proiectului COST Action CA23158 – Artistic Intelligence – Responsiveness, accessibility, responsibility, equity (ARTinRARE), finanțat de Horizon Europe și derulat de Universidade do Porto (Portugalia).
În 2022 a publicat, prin intermediul tranzit.ro/Iași, cartea „Transformarea cercetării. Noi estetici în practica cercetării artistice critice”.
Interesele sale de cercetare și producție curatorială sunt elaborate în jurul problematicilor cercetării artistice critice, practicilor curatoriale critice, artei ca jurnalism experimental, teoriilor politice ale artei contemporane, teoretizării xeno-spațiilor și xeno-practicilor, trans(ex)pozițiilor, „esteticilor aplicate” generate de teoriile post-capitalismului, condițiilor „infrastructuralității”, tranzițiilor curatoriale și a noilor moduri de co-existență.