Solist concertist – violă, membru al Cvartetului VOCES
Constantin Stanciu – personalitate recunoscută și apreciată a vieții muzicale românești -întrunește deopotrivă calitatea de solist concertist – violă și membru al Cvartetului VOCES, precum și de Profesor universitar doctor abilitat – cadru didactic al Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.
Absolvent eminent al aceleiași instituții de învățământ universitar muzical ieșean, a desfășurat din perioada studenției până în prezent o deosebit de bogată activitate solistică în recitaluri, concerte și ca membru al unor formații camerale prestigioase, participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale („George Enescu” – România; Germania, Italia, Olanda, Grecia, Cehia, Slovacia, Belgia, Israel, Austria, Turcia) și realizând imprimări RTV.
Activitatea sa interpretativă a cuprins numeroase turnee de concerte camerale în ţară şi în străinătate: S.U.A., Canada, Anglia, Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia, Italia, Franţa, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Rusia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Norvegia, Austria, Germania, Belgia.
A excelat în domeniul cameral, ca membru unor formații de excepție, precum Cvartetul Eutherpe (1974), Trio-ul Concentus Musicus (1981), culminând cu îndelungata activitate artistică 1983 – 2020) în cadrul Cvartetului Voces – cea mai importantă și longevivă formaţie românească de cvartet de coarde – ansamblu subvenţionat de statul român(din 1980), devenit din 1990 Cvartetul Naţional al Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti.
A susţinut cursuri de măiestrie instrumentală şi de interpretare a Muzicii de cameră, devenind profesor onorific la: Coesfeld – Germania (1985 – 1988); Cluj-Napoca – Academia de Muzică Gheorghe Dima (începând cu 1996): Würzburg – Germania, la „Musikhochschule” (din 1997); Kerkrade – Olanda, la „Orlando Festival” (periodic, începând cu 1997).
În paralel cu bogata activitate artistic-interpretativă, din 1991 maestrul Constantin Stanciu a desfășurat o fructuasă activitate didactică, iar din anul 2013 întrunește calitatea de profesor universitar doctor abilitat.
Studenții săi au fost distinși cu numeroase premii la concursurile naționale și internaționale, iar absolvenții clasei sale de violă dezvoltă cariere didactice și artistice de excepție. Doctoranzii îndrumați au o activitate susținută, concretizată atât în plan interpretativ – pe scenele instituțiilor muzicale de cultură din țară și străinătate, cât și științific – prin participări la sesiuni de comunicări științifice. Tezele doctorale îndrumate întrunesc toate atributele unor cercetări științifice de valoare, cu aplicabilitate în sfera interpretativă și didactică instrumentală.
În decursul carierei sale muzicale a obținut numeroase premii și distincții, în ambele ipostaze – de interpret și de cadru didactic uniuversitar, personalitatea sa fiind citată în numeroase cronici, volume și în publicistica de specilitate.
Tematicile de cercetare – în calitate de conducător științific de doctorat – vizează sfera creațiilor muzicale camerale și solistic-instrumentale aparținând tuturor epocilor istorice, orientându-se cu precădere către personalități componistice mai puțin cercetate în arealul românesc.