Profesor univ. dr. Leonard Dumitriu

Compozitor, dirijor, muzicolog și profesor, Leonard Dumitriu este un muzician pasionat de vocalitate, atașat în mod deosebit operei – domeniu în care activează ca dirijor de peste 30 de ani – dar în egală măsură liedului, gen căruia i-a dedicat cicluri pentru toate vocile, și corului, formație pentru care a scris pagini inspirate.  În domeniul liric s-a manifestat și în calitate de creator, primele patru din cele cinci opere pe texte de I.L. Caragiale (Groaznica sinucidere din strada Fidelității, Două loturi, Articolul 214, Amici la…Five o’clock și O scrisoare pierdută) cunoscând un frumos succes de public și fiind apreciate de critica de specialitate. Genul cameral, simfonic și concertant se numără de asemenea printre preocupările sale de compozitor.

În calitate de muzicolog, Leonard Dumitriu a scris numeroase articole, pe  care le-a publicat în reviste de circulație internațională. Este și autorul unor cărți de cercetare muzicologică, publicate în România, între care menționăm trilogiile Caragiale în teatrul liric și Atelier dirijoral, cărora li se alătură volumele dedicate lui Dmitri Șostakovici: Libertatea creatoare în zorii genialității. Dmitri Șostakovici și opera Nasul (apărută în limbile română și engleză) și Libertatea creatoare nestăvilită. Dmitri Șostakovici și opera Lady Macbeth din districtul Mtsensk. În anul 2020, acestei cărți i s-a conferit Premiul UCMR pentru Muzicologie.

Prof. univ. dr. habil. Leonard Dumitriu este titularul disciplinei Orchestrație din cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Din  anul 2013 este îndrumător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Muzică, al cărei director a fost între 2020-2021.

Aria tematică de cercetare personală este opera modernă și contemporană, cu deosebire Dmitri Șostakovici și Leoš Janáček.

Alte domenii de interes tematic:

  • muzică vocală (lied, operă clasică, romantică, modernă și contemporană);
  • muzică simfonică (analiză conceptuală, componistică și dirijorală);
  • muzică de cameră (analiză conceptuală. componistică și interpretativă).