Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean

Director general al Filarmonicii Moldova din Iași, între anii 1984-1988 și apoi din 1999 până în prezent, Bujor Prelipcean este vioara întâi a Cvartetului de coarde Voces fondat la Iași, în anul 1973.

Profesor titular la FICSMT a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași – specializarea interpretare instrumentală și muzică de cameră din 2005.

Coordonator ştiinţific de doctorat din 2007.

Studenții săi dezvoltă cariere artistice în țară și în străinătate; între aceștia, Cvartetele Ad libitum (Iași) și Gaudeamus (Brașov).

Profesor onorific al Academiei Naționale de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca, al Conservatorului de Muzică din Würzburg (Germania) și profesor invitat prin Erasmus pentru muzică de cameră la Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (Austria).

A coordonat și impresariat activitatea artistică națională și internațională a Cvartetului Voces din 1980 până în prezent.

A organizat și participat la master-cursuri de interpretare instrumentală în România și peste hotare.

Violonistul Bujor Prelipcean și-a făcut studiile mai întâi la Galați, apoi la Conservatorul George Enescu din Iași. După absolvirea cursurilor universitare (șef de promoție, 1972) a devenit cadru didactic la catedra de interpretare a Conservatorului George Enescu din Iași. În primăvara anului 1973 fondează Cvartetul de coarde Voces, cu care a participat la numeroase cursuri în țară și străinătate, sub îndrumarea maeștrilor: Wilhelm Georg Berger, Friederich von Hausegger, Uzi Wiesel, Vilmos Tatray, Amedeo Baldovino și a membrilor Cvartetului Amadeus. Astăzi, Voces este cel mai longeviv și valoros cvartet de coarde din istoria muzicală a României. Din anul 1980, Cvartetul Voces a devenit ansamblu subvenționat de statul român, iar din anul 1990 este Cvartetul Național al Societății Române de Radiodifuziune din București. În fruntea Cvartetului Voces, dar și în afara activității camerale, Bujor Prelipcean a susținut nenumărate pagini solistice de mare dificultate tehnică și interpretativă, ce i-au confirmat calitatea de artist autentic.

În anul 2005 și-a susținut teza de doctorat cu tema Arta interpretării Cvartetului de coarde la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, sub coordonarea prof. univ. dr. Mihail Cozmei.

Bujor Prelipcean este laureat al mai multor competiţii internaţionale pentru cvartet de coarde, între care cele de la Colmar şi Bordeaux (Franţa) şi Hannovra (Germania). Este Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și a fost distins cu Diploma de Onoare a Festivalului Internațional George Enescu (București, 1988) și Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii românești în țară și peste hotare.

A realizat numeroase înregistrări pe disc, la radio şi TV, între care Integrala camerală George Enescu (1981) și Integrala Beethoven (înregistrări live la Würzburg, Germania). A publicat cărți și studii, a susținut conferințe despre tehnica interpretării instrumentale și creația muzicală pentru cvartet de coarde.

Arii tematice de cercetare în calitate de conducător științific de doctorat:

  • Modalități de abordare a limbajului folcloric în creația violonistică a secolului XX
  • Tradiție și inovație în violonistica modernă franco-belgiană
  • Joseph Haydn. Șapte sonate pentru Cvartet de coarde op. 51 „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”. O incursiune spirituală între imanent și transcendent
  • Retorica discursului pianistic în epoca romantică