Ciprian Andrei Ion s-a născut la Botoșani în 1977, fiind absolvent al Liceului de Artă Ștefan Luchian. A urmat studiile superioare la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția interpretare instrumentală – pian (clasa prof. univ. Mircea Dan Răducanu), precum și Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru, secțiile Compoziție (clasa prof. univ. dr. Viorel Munteanu) şi Dirijat orchestră (clasa prof. dr. Corneliu Calistru și prof. univ. dr. Dumitru Goia);
În 2008 a susținut public teza de doctorat intitulată Sonata poem. Metamorfoze și creație proprie, iar în 2012 a absolvit studiile post-doctorale din cadrul proiectului POSDRU Institut de Studii Muzicale Doctorale Avansate – MIDAS de la Universitatea Națională de Muzică din București.
Din octombrie 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice unde predă disciplinele Contrapunct și Compoziție.
Activitatea sa artistică se manifestă atât în plan interpretativ (pianist, dirijor), cât și în plan componistic. Fiind membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, primește recunoașterea breslei în cel mai onorant mod, în anul 2019 fiindu-i acordat Premiul pentru lucrare vocal-instrumentală – Rondelurile Rozelor, 6 lied-uri pe versuri de Alexandru Macedonski.
A fost ales director al Departamentului de Studii Muzicale Teoretice în perioada 2012 – 2020 și, începând cu aprilie 2020, și-a început mandatul de Decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.
Ariile tematice de cercetare în calitate de conducător științific de doctorat:
- Concepția componistică originală în creația proprie
- Stiluri, limbaje, tehnici de compoziție în creația muzicală contemporană;
- Stilistica interpretării muzicale – vizând întreg arealul stilistic interpretativ, cu aprofundări ale stilurilor problematice (baroc și tranziția spre clasicism, stiluri moderne și contemporane)
- Muzică simfonică (analiză conceptuală componistică și dirijorală);