Petrea Gîscă – instrumentist și profesor (n. 31 mai 1962, com. Horodniceni, jud. Suceava)
A urmat cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice Octav Băncilă Iași (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Musteață. Și-a continuat studiile la Conservatorul G. Enescu (1981-1985), cu prof. C-tin Petrea (corn), facultate pe care a absolvit-o ca șef de promoție. În 1984 a obținut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecționare muzicală de la Lanciano – Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum și cursuri de orchestră și muzică de cameră. În 1990 a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth – Germania. A obținut titlul de doctor în muzică (2009), cu summa cum laude, elaborând și susținând public teza cu tema Cornul în creația lui Franz Strauss și Richard Strauss. Contribuția lor la emanciparea tehnicii și expresivității instrumentului, coordonator științific prof. univ. dr. Nicolae Gâscă. În anul 2018 a obținut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat – Muzică, iar în 2021 a fost afiliat la Școala doctorală a UNAGE, domeniul Muzică.
A fost membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova Iași în perioada 1985–2010 și membru permanent al Orchestrei Europa Symphony -Viena, dirijor Wolfgang Gross (1995-1998). Între 2011-2015 a fost prim-cornist colaborator permanent al Filarmonicii de Stat din Botoșani. Din 2017 este solist, șef partidă în Orchestra ONR Iași.
A susținut peste 90 de recitaluri și a cântat, ca solist, peste 120 concerte cu toate orchestrele simfonice românești. Are o bogată activitate camerală. A fost invitat ca prim-cornist de diferite orchestre din țară, pentru concerte sau turnee în străinătate și a efectuat peste 90 de turnee artistice.
Petrea Gîscă a fost prof. asociat al UAGE Iași în perioada 1991–2010, iar din 2010 este titular la Catedra de corn și muzică de cameră. Studenții săi sunt instrumentiști sau primi-corniști în orchestre de prestigiu din țară sau din străinătate. A susținut master-class în diverse localități, emisiuni radio-tv.
În perioada 2016-2018 a fost director al Departamentului 2 din cadrul FICSMT, membru al Senatului UNAGE.
A publicat 18 lucrări muzicologice, didactice și a fost distins cu premii, medalii și diplome. Este „Cetățean de onoare al com. Horodniceni” (2018). Este membru CREDIDAM, UCIMR.
Ariile tematice de cercetare în calitate de conducător științific de doctorat:
- Stilistică interpretativă în creațiile muzicale pentru instrumente de suflat de alamă;
- Muzica modernă pentru instrumentele de suflat din alamă. Tehnici interpretative;
- Stiluri interpretative în muzica de cameră pentru suflători (de la duo la dixtuor);
- Creația muzicală românească pentru instrumentele de suflat;
- Școala românească de corn. Tradiție și continuitate;
- Tehnici de emisie la instrumentele de suflat din alamă;